Personal tools
You are here: Home News DET HVITE TOGET, separatutstilling Kunstgarasjen, Bergen 11.01-03.02.2019

logo2

Navigation

 

sko

 

DET HVITE TOGET, separatutstilling Kunstgarasjen, Bergen 11.01-03.02.2019

Installasjonen består av 2 videoverk, 30 feltsenger, liggeunderlag, sekker med ulltepper, et stort filtkors med landingsmerke, vintage hjelm fra sivilforsvaret og gassmaske. I tillegg vises print på aluminium.
I åpningstiden vises videoverket " Artikkel 19",  - en del av en stor installasjon inne i gallerirommet. Etter mørkets frembrudd kan du se videoverket " Det Hvite Toget " på Kunstgarasjens vinduer.

 

BergensTidende 22.01.2019 ( abonnenter BT)
Kunstanmeldelse av Renate Synnes Handal les...

Det_hvite_toget_videostill

projeksjon Kunstgarasjen

Installasjon_Kunstgarasjen_1

Installasjon_Kunstgarasjen_2

vindusprojeksjon Kunstgarasjen

KUNSTGARASJEN projeksjon på vindu, foto 12.01.19 kl 19.00.


Takk til:

logoBGK20 logo_bek  logo_sivilforsvaret

  

Allerede på vei til Kunstgarasjen får publikum et møte med kunsten gjennom store vindusprojeksjoner. Videoinstallasjonen på vinduene vil fremtrede gradvis etterhvert som mørket faller på og vises hele natten.  Her tar Taranger utgangspunkt i stedets karakter og omgivelser.  Kunstgarasjens store vindusflater mot byen, omgivelsene med søppelstasjon, gravplass, landingsplattform for helikopter, sykehus, tog/bybanestasjoner m.m. reflekteres i utstillingens visuelle karakter.

I tillegg til stedets karakter er det Susan Sontags bok Å betrakte andres lidelse som danner bakgrunn for prosjektet, som videre førte Taranger til Kaja Schjerven Mollerins bok – I denne verden: « En bok om Susan Sontags tenkning rundt forholdet mellom estetikk og etikk. Det er også en bok om hvordan moralspørsmål, for oss alle, er innvevd i hverdagslivet, om hva vi tillegger verdi, om den dype erkjennelsesprosessen det er å vite hva man føler, forstå hvor man ser fra, for å kunne åpne seg for verden.»

Denne erkjennelsesprosessen er prosjektets kjerne.

Taranger retter videre blikket mot vår felles historie, dagens situasjon og framtid,- spesielt i Europa, og stiller spørsmål om ansvar for våre medmennesker. Hvem tar ansvar? Angår det oss?

Videoverket DET HVITE TOGET, refereres til De Hvite Bussene, - krig og flyktningestrømmer. Menneskers rett til å si sin mening er truet. Menneskers rett til å ha et trygt hjem, et sted å bo. Menneskers rett til å reise fritt. Det andre videoverket, ARTIKKEL 19, reflekterer både protest og overvåkning. Installasjonen med 30 Feltsenger komplementerer videoverkene og bygger oppunder mulige situasjoner for krisehjelp; - de gir et fysisk hvilested som indikerer både omsorg , hjelp og håp... Antallet senger refererer Menneskerettighetserklæringens 30 punkt. 

 

 

Document Actions